WARSZTATY DLA DOROSŁYCH
Warsztat 1: O diecie i jedzeniu prawie wszystko
Cykl 5 spotkań umożliwiających kształcenie praktycznych umiejętności żywieniowych:
1. Dieta cud niekoniecznie cud - nna opak mitom czyli, jak powinniśmy jeść?
- przedstawienie kilku popularnych diet i zaprezentowanie ich wad i zalet;
- określenie, w jaki sposób odchudzać się zdrowo i skutecznie.
2. Jesteś tym, co jesz - nauka czytania etykiet i wyboru produktów spożywczych.
- zajęcia edukujące pod kątem prawidłowego czytania etykiet produktów spożywczych;
- foma interaktywna z ćwiczeniami praktycznymi, sprawdzającymi nabyte umiejętności podczas warsztatów.
3. Śniadanie nie gryzie.
- wykłady edukujące, dlaczego jedzenie śniadania jest ważne;
- konsekwencje opuszczania pierwszego posiłku – głód, wieczorne podjadanie, ochota na słodycze;
- jak sobie radzić, gdy rano nie ma się ochoty na jedzenie;
- jak powinno wyglądać prawidłowo skomponowane śniadanie.
4. Piramida w kuchni - zdrowe odżywianie może być szybkie, łatwe i smaczne!
- warsztaty o tematyce prawidłowego komponowania posiłków - sposoby na szybkie, smaczne i zdrowe posiłki, dedykowane wszystkim zabieganym ludziom;
- forma interaktywna z możliwością samodzielnego przygotowania posiłku lub forma cateringu z degustacją potraw, które można samodzielne przyrządzić w domu.
5. Slow food - zdrowo i smacznie z dala od kuchni.
- warsztaty o tym jak komponować posiłki zgodnie z zasadami racjonalnego odżywiania poza kuchnią;
- edukacja - Co zamawiać w restauracjach? Jak zrobić posiłek na szybko? Jak skomponować zdrowy talerz w pracowniczej stołówce/na bankiecie/na wakacjach?
Warsztat 2: Dieta dla wymagających
Warsztaty dietetyczne ukierunkowane na pomoc w wyjątkowych sytuacjach:
1. Nieregularna praca, regularne posiłki – żywienie w zmianowym systemie pracy.
- jak powinno wyglądać żywienie osób pracujących zmianowo;
- najczęściej popełniane błędy.
2. Jedz dla dwojga, nie za dwoje.
- zasady żywienia dla kobiet w ciąży;
- co trzeba zmienić w swoim żywieniu po zajściu w ciążę;
- jakich produktów należy unikać, a jakie wprowadzać do żywienia.
3. Opanować cukier!
- wyjaśnienie, czym jest cukrzyca;
- zalecenia żywieniowe, indeks glikemiczny, co jeść, czego unikać;
- powikłania cukrzycy.